Tahometrul – instrumentul turațiilor maxime
Tahometrul și tahograful sunt două cuvinte care sună cam la fel dar care în realitate nu au nimic în comun. Este vorba de instrumente diferite, cu utilizări diferite deși ambele au legătură cu autovehiculele. Cu un tahometru se măsoară rotațiile sau revoluțiile arborelui de transmisie al motorului. Tahometrul măsoară turațiile pe minut ale motoarelor avioanelor, mașinilor și vapoarelor și este un instrument instalat la bordul fiecărui autovehicul care circulă la ora actuală pe șosea.
De ce este nevoie de tahometru
Orice mașină sau instrument cu motor are nevoie de un tahometrucu care să măsoare viteza de rotație. Șoferul trebuie să ia în calcul turațiile motorului atunci când schimbă vitezele. Turațiile motorului te ajută să adaptezi accelerația la condițiile de drum. Folosirea excesivă a accelerației și lipsa de coordonare între turații și schimbarea vitezelor afectează motorul pe termen lung. Tahometrul este instalat pentru a preveni uzura prematură a motoarelor apărută atunci când uleiul nu mai ajunge să lubrifieze corespunzător toate părțile componente datorită turațiilor excesive.
Tipuri de tahometre
În principiu, un tahometru este alcătuit dintr-un cadran și un ac. Acul indică cifrele măsurate iar pe cadran sunt indicate rotațiile de la minim la maxim și nivelul peste care se poate trece în zone periculoase. Tahometrele au o istorie lungă iar astăzi sunt foarte folosite.
Un tahometru poate fi analog sau digital, tahometru de timp și frecvență, cu contact sau fără contact. Instrumentul funcționează pe bază de senzori. Fiecare tip de instrument are aplicații speciale în diferite domenii de activitate.
Tahometrul digital
Este probabil cel mai folosit în zilele noastre. Cu el se poate măsura viteza de rotație a oricărui obiect. Un tahometru digital poate măsura cu acuratețe până la 100.000 de rotații pe minut de la o distanță fără contact de până la 50 cm. Cifrele sunt afișate pe un ecran LCD pentru o citire ușoară și pentru o interpretare cât mai rapidă a datelor. Tahometrul este de obicei amplasat undeva pe bordul mașinii unde indică turațiile motorului. Instrumentul poate fi și portabil, cu baterii, folosit în aviație, instrumente laser și chiar și în medicină. Un instrument asemănător tahometrului numit hemotahometru este plasat într-o venă sau arteră pentru a măsura viteza de circulație a sângelui. Rata de curgere este estimată măsurând viteza de rotație a unei turbine. Astfel se pot diagnostica diferite probleme circulatorii și chiar artere blocate.
Practic, tahometrele sunt folosite într-o varietate uriașă de domenii de la automobile la trenuri, tractoare, vapoare, avioane, motoare diesel și altele. Orice obiect care are capacitatea de a se roti trebuie testat, măsurat și monitorizat cu un tahometru.
Este un instrument extrem de util, care se poate achiziționa destul de ușor. Cei care îl folosesc zilnic îi cunosc valoarea și știu că motoarele nu pot funcționa corect și precis fără tahometre. Vasele care circulă pe mare și ocean au un astfel de instrument la bord pentru ca cel ce manevrează vaporul să știe viteza, direcția și turațiile exacte ale motoarelor. Instrumentul s-a tot modificat în timp însă forma la care a ajuns astăzi pare că este cea mai bună și mai utilă. Nu există motoare performante fără măsurători precise realizate și cu ajutorul tahometrelor!