Apa mult prea calcaroasa? Sfaturi utile pentru a scapa de aceasta problema
Cei dintre voi care locuiti la curte, fie in mediul rural, fie in cel urban, stiti foarte bine despre ce este vorba. Nu de fiecare data e posibil racordul la utilitati – ma refer aici la canalizare, gaze sau sistem public de alimentare cu apa. Trebuie sa gasesti o alta solutie pentru a aduce apa in casa si ajungi sa alegi un hidrofor, pompe submersibile si alte astfel de echipamente.
Din nefericire, apare o problema. Apa este mult prea dura, mult prea calcaroasa. Indiferent daca e vorba despre un put sau despre o fantana din care e extrasa apa, adesea aceasta e mult prea calcaroasa. Cum rezolvi aceasta situatie?
Daca vei mai citi pe forumuri si alte bloguri, vei vedea ca primul sfat oferit de majoritatea celor ce au aceeasi problema este sa forezi un put mai adanc. In cele mai multe dintre cazuri, aceasta solutie e perfecta. Ideea e ca, de obicei, o panza freatica aflata mai la suprafata (7-8 metri adancime) va contine apa foarte dura. Cu cat e mai mare adancimea, cu atat se reduce si continutul calcaros al apei (cel putin in majoritatea cazurilor).
Asadar, daca ai un put sau o fantana de maxim 7-8 metri adancime si constati ca apa e mult prea calcaroasa, te sfatuiesc sa forezi un put mai adanc. In functie de zona, poti ajunge la 25, 40 sau chiar 60 de metri adancime, insa vei vedea diferenta – apa extrasa va fi mult mai putin calcaroasa.
Totusi, tine cont de un lucru! Nu vei scapa 100% de problema apei dure, asadar va trebui sa iti mai iei cateva masuri de precautie. La ce ma refer mai exact?
Dupa ce vei fora si vei extrage apa pentru casa de la peste 25 metri adancime, vei observa ca nu mai e la fel de calcaroasa. O concentratie tot mai exista insa, si va trebui sa iti protejezi astfel aparatura.
Apa calcaroasa, pe langa faptul ca iti poate afecta in timp sanatatea, ajunge sa iti afecteze mult mai rapid toata aparatura din locuinta. Ma refer aici la centrala, la masina de spalat, la hidrofor sau oricare alt echipament alimentat cu apa. Pentru a evita problemele cauzate de acumularile si depunerile de calcar, va trebui sa iti instalezi pentru toata aparatura filtrele potrivite.
Pentru hidrofor, spre exemplu, va trebui sa instalezi un filtru de dedurizare a apei chiar la intrarea acestuia. Vei vedea ca e foarte util un filtru apa de 1 tol pentru hidrofor – acesta va opri toate acele depuneri care afecteaza in timp echipamentul.
De asemenea, la centrala termica va trebui sa montezi de asemenea un filtru, pentru a preveni acele depuneri, ca sa nu mai vorbesc despre masina de spalat rufe sau cea de spalat vase. Fiecare echipament din casa poate fi afectat in timp de apa calcaroasa si chiar daca ai instalat un filtru la intrarea in hidrofor, nu strica sa montezi si filtre suplimentare pentru restul aparaturii.
Pentru a scapa de apa dura, va trebui sa faci o investitie. Daca forarea unui put mai adanc nu rezolva in totalitate situatia, accesorizarea aparatelor casnice cu filtre reprezinta urmatorul pas. Acestea le poti gasi in magazine fizice sau online – din randul celor din urma iti ofer chiar si o recomandare: shop-einstal.ro. In acest fel te vei asigura ca apa dura nu mai e o problema.