Principii in educarea crestina a copilului

Vremurile zbuciumate in care traim sunt responsabile de intregul dezechilibru ce are loc in societatea actuala. Munca intensa si interesul material primeaza in detrimentul valorilor esentiale pe care ar trebui sa le insuflam copiilor. Tot mai frecvent se observa lipsa unei griji si preocupari in formarea si dezvoltarea caracterului frumos si integru al celor mici.

Educarea a fost redusa la a-l invata pe copil sa isi insuseasca deprinderile de baza, sa umble, sa manance si sa vorbeasca, multi parinti avand tendinta de a depune eforturi pentru a-l „scoli” cat mai inalt pentru a-i oferi o cariera sigura si sa ii creeze conditii materiale mai mult decat cele necesare. Intrebarea este „ oare, cati dintre parinti se mai preocupa de formarea unui copil bun cu un carcater frumos?”. Aceasta este o indatorire care apartine strict parintilor si nu poate fi lasata in sema altcuiva, nici macar a invatatorilor sau profesorilor, iar baza trebuie pusa in primii sapte ani de viata, urmand a fi cladita in toti anii ce vor urma.

Cum sa educi copilul in spiritul biblic?

Perioada adolescentina este cea mai complicata deoarece, la aceasta varsta izvorasc cele mai multe conflicte intre parinti si copii. De regula, acest lucru se petrece in lipsa oferirii din partea parintilor catre copii a unor invataturi crestine care sa le formeze principiile si regulele dupa care sa se ghideze in viata. Societatea si prezenta unui anturaj negativ il pot face pe viitorul adult sa fie mult mai vulnerabil in fata viciilor si a comportamentului rebel.

Iata care sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere in procesul de educare crestina a copilului!

Prezinta-i universul biblic!

Biblia este codul dupa care se ghideaza orice crestin in viata sa, iar principiile si pildele prezentate in continutul sau trebuie sa fie cunoscute de orice copil de la cea mai frageda varsta. E adevarat ca semnificatiile si forma complexa nu pot fi la fel de usor de receptate si de un micut in ai sai primii ani de viata, insa iti pot fi de ajutor mai multe povestiri crestine. In continutul acestora vom regasi invataturi si sfaturi de la oamenii drepti si de la Mantuitor oferite in cursul vietii sale pe Pamant.

Arata-i binele!

Cea mai potrivita forma de educare in acest sens este puterea exemplului. Parintii trebuie sa ofere situatii concrete in care sa primeze buna vetuire, darurirea si iubirea, iar copiii vor prelua usor modelul pe care il observa in familie. Prezentarea unui drum corect in viata si abaterea de la cele rele vor deveni in foarte scurt timp o deprindere pentru copil si nu va mai fi deloc vulnerabil la influentele negative din afara deoarece in interiorul sunt consolidate principiile si dogmele ce trebuie sa le urmareasca.

Invata-l sa isi aleaga prietenii!

In mod normal, s-ar zice ca un parinte nu ar trebui sa intervina in alegerile pe care le face fiul sau fiica sa cu privire la prieteni, insa acest lucru inseamna altceva. Un parinte are doar obligatia de a-l educa intr-o maniera in care sa se orienteze spre oameni cu caracter frumos de la care ar putea invata lucruri bune. Este necesar ca parintii sa se implice cat mai mult in prezentarea unor modele pozitive si a unor valori crestine pe care cel mic sa le inteleaga si sa isi doreasca sa le descopere.

Educatia este directia principala care da nastere unui anumit caracter si a unei personalitati. Iar din aceasta este indispensabil sa faca parte si latura crestina care implica ale sale invataturi si principii care trebuie cunoscute si valorificate de fiecare persoana inca din primii ani de viata.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.