Tranzitia iarna – primavara si mult asteptata zi a martisorului

Inceputul lunii martie marcheaza „lupta” dintre iarna si primvara, in care desigur primavara castiga mereu. Anotimpul debuteaza cu o sarbatoare asteptata cu entuziasm de toti: Luna Martisorului! Spun lupta pentru ca exista si un mit care circula legat de aceasta tranzitie, in care primavara a ajutat un ghiocel sa iasa de sub zapada si a fost confruntata de iarna. In presupusa lupta, ghiocelul a fost protejat de anotimp, iar din rana acestuia s-au prelins peste floare cateva picaturi de sange fierbinte care au reinviat tot. Aceasta ar fi simbolistica martisorului: sangele rosu pe zapada alba.

In realitate originile martisorului nu se cunosc cu exactitate. Vei auzi tot felul de legende populare ce ii dau diverse origini. In vremea Imperiului Roman spre exemplu, era sarbatoarea fertilitatii si a vegetatiei, o dualitate remarcata in culorile martisorului. In acest sens rosul simboliza razboiul si albul pacea. In acea perioada Noul An era sarbatorit in luna Martie.

O scurta trecere in revista a martisorului


Despre acesta stim ca a fost atestat documentar pentru prima data de Iordache Golescu, intr-o lucrare de a sa. Potrivit folcloristului Simion Florea Marian, acesta se purta la gat, de copii, accesorizat cu o moneda. Asta se intampla in Bucovina si Moldova.

Existau inainte tot felul de ritualuri care aveau scopul de a asigura un an productiv. In prezent intreaga luna Martie este despre martisor. Unii il agata in pom pentru ca s-ar spune ca le aduce belsug. Si astazi exista tot felul de ritualuri, de targuri organizate in cinstea martisorului. Pentru publicul botosanean spre exemplu se pregateste un astfel de eveniment, pe Pietonalul Unirii. Daca esti din imprejurimi sau te intereseaza oricum sa participi, poti citi stirea de pe Botosaneanul.ro, unde vei afla detalii de interes. Cultura traditionala este sustinuta in acest judet, iar anul acesta va fi a Xa editie Targul Martisorului unde vor fi expozitii cu vanzare.

Bineinteles, nu doar in aceste zone este sarbatorit martisorul. An de an, in luna martie, aceasta este intalnita si in alte zone precum a Balcanilor (la aromani), dar si la bulgari, unde poarta denumirea de Martenita.

In fiecare colt de tara poarta o semnificatie aparte, insa cu siguranta este un simbol pentru poporul roman, unul cu traditie si continuitate.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.