Rasadurile de legume – ghid despre semanat si plantat
Pamantul necesar pentru rasaduri este de regula un amestec. In functie de cultura, exista si anumite cerinte, pentru ca pamantul sa ofere tot ce este necesar dezvoltarii optime a rasadurilor. Acesta va fi dezinfectat chimic, astfel prevenindu-se anumite boli. Asadar, totul porneste de la pamant de telina, ce se obtine din strat superficial de sol, pamant de gradina, frunze, compost si mranita.
Uneori poate fi folosit nisipul de rau si alte forme de compost. In functie de tipul de cultura, amestecul trebuie sa respecte anumite valori. Spre exemplu pentru tomate este recomandat 50% mranita, 25% pamant de telina si restul nisip.
Alegerea semintelor
Desi multi ar crede ca secretul unor culturi bune consta in aplicarea de produse fitosanitare, de fapt totul incepe cu alegerea semintelor. Acestea trebuie sa fie de calitate, dezinfectate, sa respecte anumite norme. De preferat este ca semintele sa fie alese din magazinele de specialitate.
Semintele sunt acoperite de pamant de 1 cm, tasat si udat ulterior. Rasadurile vor fi acoperite pana cand rasaresc. Pot fi folosite folii de polietilena, pentru ca aceasta sa pastreze caldura optima pentru germinare. Aceasta va fi inlaturata la 4 zile, timp de 6 ore per zi, iar seara va fi pusa inapoi.
Udarea si ingrijirea rasadurilor
Apa nu rece ci intre 18 si 20 de grade va fi folosita zilnic. Cantitatea depinde si de tipul de pamant. La inceput va fi necesar putin, maximum de 2 ori pe zi, intre 2 si 5 l/m². Pe masura ce cresc, cerinta de apa este mai mare, cantitatile ajung la 8 sau chiar 10 l.
De tinut cont ca importanta este si umiditatea si temperatura mediului in care cresc rasadarile. Culturile au cerinte diferite. Spre exemplu la rosii este indicata o temperatura de 12-14 grade in prima saptamana, iar dupa repicat pana la 16 grade, cu o umiditate de 50-60%.
In general, temperatura la semanat trebuie sa fie mai mare, iar umiditatea mai mare la legume ce au un continut mare de apa – la castraveti spre exemplu.
Udate din abundenta, rasadurile vor fi mai usor de scos ulterior, facand selectia in functie de cat sunt de riguroase si sanatoase.
Ce tratamente se aplica
In primul rand, trebuie respectate cerintele clare general valabile, despre dezinsectia solului, dar si a spatiului, a uneltelor folosite. Vor fi administrate tratamente periodice, la intervale de o saptamana, cu fungicide. Dupa ce sunt si plivite, rasadurile vor fi tratate de asemenea cu erbicide. Astfel de produse sunt usor de gasit si cumparat, din cadrul paginii nuoricum.ro.
De asemenea, de mentionat este si ca fertilizarea rasadurilor se va realiza de 2 ori, cu ingrasamant de sol sau foliare. Pentru necesarul de minerale, rasadurile au nevoie de azot, fosfor si potasiu, vor fi aplicate ingrasaminte specifice, disponibile de asemenea in magazinele de nisa. Nu Oricum include o larga selectie de astfel de produse, dar nu numai – diverse seminte de legume, echipamente si accesorii pentru sere si solarii sunt de asemenea parte din oferta acestui eshop.